Ofszet nyomtatás
Ofszetnyomás: közvetett nyomás, a síknyomási eljárások egyik faja. Közvetett síknyomtatást jelent. Elvében hasonló a litográfiához.
A sokszorosítandó képet először rávilágítják a nyomóformára (ofszetlemezre). A lemezen a nyomó felületeken megtapad a nyomdafesték, a nem nyomtató felületek pedig nedvesíthetők.


A kék felületeken megtapadó festék biztosítja a nyomtatást. A lemez többi része nedvesíthető. A nyomóhengeren elhelyezett offszet lemezre festékező hengerek hordják fel a nyomdafestéket a nedvesítő henger pedig a vizet (nedvesítő oldatot). Az átadó dobon a hengerre feszített speciális gumikendőre kerül a nyomat és onnan tovább a nyomtatandó anyagra.

A nyomólapon levő képet először egy gumikendőn nyomják át és az erre lerakódott festék nyomódik rá a papírra.


Az animáció egy ofszet nyomdaegység működését mutatja be.
(Többszínnyomás esetén egymás után több ilyen egység helyezkedik el - a színes nyomtatás elve az alapszínek címszónál látható.) Az ofszetnyomdagépek papír, műanyag, vagy más anyagból készült ívekkel vagy tekercsekkel működnek. Egyszerre egy vagy több oldalt egy vagy több színben nyomtatnak.


Jelenleg a legelterjedtebb nyomtatási eljárás. Szinte valamennyi újság, folyóirat és könyv ezzel a módszerrel készül.
Az O.-nak sok előnye van. Minthogy a gumikendő hengerekre erősíthető, lehetségessé vált a síknyomásnál a körforgás, s ez lényegesen gyorsabb nyomást, tehát gazdaságosabb munkát hozott magával. Az -nál nincs egyengetés és a gumikendő puha struktúrája lehetővé teszi durva felületű, olcsóbb papirosok kifogástalan nyomását is. Hátránya, hogy a nyomást megelőző átnyomási eljárások körülményesek és költségesek, és hogy a nyomat nem adja tökéletes hűséggel az eredetit, mert a gumikendő az egyes pontokat eltompítja. Az O.-nak sok válfaja van, legnagyobb sikerű az úgynevezett color-offset eljárás, melynél a színes eredetiről fényképészeti úton készült raszteres pozitívről, közvetlenül másolnak az offset-lemezre. (wikipedia)
Draftpress Kft
Megosztás a Facebook-on Megosztás az iWiW-en Megosztás a Twitteren Megosztás a Myspacen
CégünkrőlSzolgáltatásainkGalériaGYIKKapcsolatImpresszum
Minden jog fenntartva Draftpress.hu Kft. 2002-2013
Created By: Nortonseo
PageRank ikon ingyen