3D nyomtatás
Mi is az a 3D nyomtatás ?


A 3D nyomtatás első példái az 1980-as években bukkantak fel, ekkor nagy és drága gépek készültek, melyek felhasználási lehetőségei igen korlátozottak voltak. Az SLA rendszert Dr. Carl Deckard fejlesztette és szabadalmaztatta a University of Texas at Austinban az 1980-as évek közepén a DARPA támogatásával. R. F. Housholder már 1979-ben egy hasonló rendszert szabadalmaztatott, de ennek nem lett gyakorlati alkalmazása. A "3D nyomtatás" fogalom az MIT-ből ered 1955-ben, amikor két doktorandusz, Jim Bredt és Tim Anderson egy tintasugaras nyomtatót úgy alakított át, hogy ne tintát fecskendezzen papírra, hanem olvasszon egymásra rétegeket térbeli objektumok elérése céljából. A szabadalmazott eljárás vezetett a két feltaláló által alapított Z Corporarion és az ExOne születéséhez. Chuck Hull szabadalma 1987-ben kelt. A ráolvasztásos (FDM=Fused deposition modeling) módszert az 1980-as évek végén fejlesztették ki és 1990-re készítettek ennek alapján piacképes gyártmányt.


A 3D Nyomtatás annak a lehetősége, hogy gyorsan és olcsón készíthessünk modelleket műanyagból, közvetlenül CAD állományok alapján.(Számítógépes modell alapján)

Hogyan működik a 3D nyomtatási folyamat?

A Stratasys által szabadalmaztatott FDM? eljárást használva, 3 dimenziós modelleket épít, rétegenként alulról felfele haladva, rendkívül jó szilárdsággal és egyéb kiváló mechanikai paraméterekkel rendelkező, tartós ABS műanyagból. A beolvasott fájlokat a CatalystT szoftver automatikusan felszeleteli, és a megfelelő pozícióba rendezi, majd elkészíti a szükséges támaszrendszer struktúrát. A szoftver automatikusan elkészíti az építési útvonalat, amit a Dimension olvasztófejének követnie kell. Az ABS anyag (amely tekercselve helyezkedik el egy öntöltő kazettában) az olvasztófejbe töltés után, félfolyékony állapotba hevítve kerül elhelyezésre, rendkívül pontos, vékony rétegekben. Az építési folyamat után a támaszrendszer egyszerűen eltávolítható.
Ennek következtében minden réteg közvetlenül az előző réteg tetejére lesz kinyomtatva. Az anyag szilárdulása úgy van időzítve, hogy az egyes rétegek között is szoros kapcsolat alakul ki minden további ragasztás nélkül. A gyártás végeredménye sokoldalúan használható, precíz geometriájú műanyag modell.
Draftpress Kft
Megosztás a Facebook-on Megosztás az iWiW-en Megosztás a Twitteren Megosztás a Myspacen
CégünkrőlSzolgáltatásainkGalériaGYIKKapcsolatImpresszum
Minden jog fenntartva Draftpress.hu Kft. 2002-2013
Created By: Nortonseo
PageRank ikon ingyen